BACA NI !!!!!! PENDEDAHAN BERANI MATI SEORANG GADIS MALANG BERNAMA 'FAUZANA"...


Perkara yg memikat hati saya mengenainya ialah setiap kali kami keluar janji temu, dia sering jaga s0lat serta menasihati saya untuk menjaga keselamatan diri. Namun, setelah dia mer0g0l, segala kepercayaan saya hancur.

Pada masa sama, dia merayu saya memaafkan di samping berjanji akan bertanggung-jawab. Dia tidak akan tinggalkan saya dan mem0h0n saya menerima dirinya kembali. Dia kesal tewas kepada g0daan nafsu.

0rang tuanya tidak tahu mengenai hal itu kerana dia mer0g0l saya ketika ibu bapanya keluar menghadiri majlis di rumah saudara mereka. Kedatangan saya itu adalah untuk mengenali keluarga teman lelaki sebelum bertunang tetapi hal lain pula terjadi.

Hal itu belum sampai ke pengetahuan 0rang tua saya. 0rang tua saya tidak sihat dan saya bimbang jika mereka tahu saya dir0g0l, mereka terkejut mahupun jatuh sakit. Sebahagian diri saya sukar menerima perkara dilakukan terhadap saya. Namun, bekas teman lelaki berusaha memujuk dan mencadangkan kami berkahwin masa terdekat.

Dia kata dia sayang dan berasa cukup hina dengan perkara terkutuk dilakukan terhadap saya. Dia akan bertemu keluarga dan meminang saya dalam temp0h terdekat sebagai tanda ikhlas dia mahu menebus d0sanya. Malah dia sanggup berterus-terang dengan keluarga saya mengenai kesilapannya.

Paling mengejutkan, dia sendiri menyarankan saya agar melap0rkan hal itu kepada p0lis jika saya tidak percaya terhadapnya lagi. Saya pening dan benar-benar tersepit. Bantulah saya Dang Setia.

FAUZANA
Lendu, Melaka

Kusut dan bersimpul. Begitulah keadaan Dang Setia b0leh gambarkan mengenai masalah saudari ini. Tindakan perlu saudari ambil setiap satunya ibarat ‘ditelan mati emak, diluah mati bapak’. Sebaiknya saudari ambil temp0h bertenang serta memikirkan semasak-masaknya dalam isu ini.

Dalam situasi ini, saudari harus nilai sejauh mana impak termasuklah untung rugi setiap langkah saudari ambil. Selain itu, tekad saudari untuk menghadapi k0nflik dihadapi jika keputusan diambil.

Peluang adalah 50-50 dan hakikat setiap keputusan diambil perlulah disusuli dengan Istiqamah. Jika melihat daripada gambaran saudari mengenai sikap teman lelaki selepas kejadian, dia sedar kesilapan dan benar-benar ingin menebus kesalahannya.

Pada sudut lain, tiada k0mpr0mi dengan kesalahan mer0g0l dilakukan terhadap saudari.Lihat dalam situasi rumit, saranan Dang Setia kepada saudari ialah perlu teliti sejauh mana keh0rmatan saudari dilindungi. Adakah dengan melap0rkan kes terbabit kepada polis menyelesaikan keadaan mahupun menjadikan bertambah rumit?

Pilihan kedua iaitu memaafkan dirinya dan memberi peluang kedua terhadap bekas kekasih, adakah jalan terbaik? Keputusan terbaik masih terletak di tangan saudari kerana saudari lebih arif dengan latar belakang teman lelaki berbanding Dang Setia. Semuanya perlukan kekuatan dan rasi0nalkan fikiran dengan lebih 0ptimis. Sekurang-kurangnya, bekas teman lelaki mengakui kesalahannya dan tidak meletakkan beban keh0rmatan tercalar itu terhadap saudari.

Jangan terburu-buru serta fikirkan kesan setiap pilihan. Elakkan diri bertemu mahupun layan sebarang mesej atau panggilan bagi memberi saudari ruang untuk mem­buat pilihan.

SUMBER : DUNIA.MY