YA ALLAH..!!!! Kakak Kerja Kerajaan...Adik Berniaga..Tapi Ini Yang Berlaku..!!!!!


Kisah ini dipetik dari faceb00k, si kakak bermegah dengan pekerjaannya sebagai penjawat awam dan memandang rendah kepada adiknya yang menjual nasi lemak di tepi jalan.

BACA KISAHNYA:

Kakak aku kerja kerajaan, keluar pukul 6 pagi balik pukul 6 petang. 12 jam kerja. Gaji cecah RM2.8k sebulan. Balik kampung bercakap megah, ayat berapi dan takabbur dengan adik beradik. Tambah pulak dengan aku yang kerja berniaga tepi jalan ni.

Tapi kerja setahun dapat pakai kereta myvi SE. Masa nak enj0y dan keluar melanc0ng memang terhad. Apatah lagi nak ke Makkah. Hidup terikat dan tak enj0y... W0w hebat tak terhingga.

Aku tak kerja kerajaan, hanya berniaga nasi lemak kukus di tepi jalan raya. Start kerja pukul 6 pagi sampai 10 pagi. Lepas tu balik tidur dengan nyenyak. Hanya 4 jam kerja dapat inc0me RM200 sehari paling minima. Setelah setahun berniaga. Aku pakai h0nda civic type r jer pun. Alhamdulillah dah dapat pergi 5 negara termasuk ke Mekah selang 3 tahun sekali.

Dapat beli tanah sendiri, dan hantar mak ayah aku menunaikan umrah tiap-tiap tahun. Kakak aku tiap-tiap kali tengah bulan mesti call aku nak pinjam duit. Bukan nak riak... tapi nak cakap kerja berniaga ni sungguh enj0y kerana tak sangkut paut dengan sesiapa.

Untuk kakak-kakak yang pakai kemas bergaya kerja pejabat, janganlah pandang rendah sangat pada 0rang yang berniaga tepi jalan. Hakikatnya p0ket mereka lebih tebal dari p0ket kamu yang sentiasa kering di tengah bulan.

Kadang-kadang 0rang yang s0mb0ng adalah 0rang mendapat sedikit nikmat tetapi bermegah-megah dengan nikmat yang sedikit itu

SUMBER : CERITA GEMPAK KOMUNITI